EMP | Music, Movie, TV & Gaming Merch | Alternative Clothing (2024)

Iedereen die ooit naar een metal concert is geweest zal ze al eens gezien hebben: We hebben het over patches, de iconische stukjes stof die je muzieksmaak of je favoriete band laten zien door ze op kleding aan te brengen.


Naast bandshirts zijn de patches, die er in vele vormen en kleuren zijn, waarschijnlijk het meest gewilde merchandiseproduct in de scene en ze zijn niet meer weg te denken uit deze sector. Het veelzijdige accessoire versiert elk kledingstuk in een handomdraai en laat u uw favoriete groep al van verre herkennen.


De kap - de reden waarom patches bestaan


De trend komt eigenlijk uit de motor- en rockerscene en maakte zich eind jaren 70 ook op het gebied van de hardere gitaarmuziek breed. De zogenaamde "frock" - meestal een vest of jasje van leer of denim - is versierd met het logo en de naam van iemands bende en toont op het eerste gezicht de gezindheid.


Een bekend voorbeeld van een typische motorbende zijn de Hell's Angels, wier handelsmerk een schedel met een motorhelm en vleugels is. In de metalscene worden in plaats van clubnamen en logo's de belettering van de favoriete bands of populaire platenhoezen op de jurk aangebracht. Zo kunt u uw loyaliteit en enthousiasme tonen en er tegelijkertijd verdomd goed uitzien!


Een klassiek ontwerp van de japon, zoals die tegenwoordig vaak bij concerten en festivals te zien is, heeft meestal een grote, karakteristieke ruglap die de hele rug vult. Deze is vaak afkomstig van grotere bands zoals Metallica, Iron Maiden of AC/DC en bevat de albumcovers van grotere mijlpalen.


Op de voorkant en rond het rugpand komen kleinere motieven samen tot het nu voornamelijk zwarte denim vest geen vrije ruimte meer heeft. Maar er zijn ook enkele jurken die kleinere ruimtes laten tussen de afzonderlijke motieven om wat meer duidelijkheid te scheppen. Maar ook de van voor naar achter genaaide exemplaren zonder vrije ruimte hebben hun geheel eigen charme. Vooral voor fans die er al lang mee bezig zijn, is de voltooiing van de zeer persoonlijke japon een tijdrovende hobby die met veel hart en ziel wordt uitgevoerd.


Of het nu groot of klein is...


De vormen, kleuren en maten van de patches zijn even gevarieerd als het muzikale aanbod in Heavy Metal. Typisch zijn rechthoekige of vierkante flarden met bandnaam en bijpassende illustratie, die gewoonlijk tot 10 x 10 centimeter meten. Maar ongebruikelijke vormen, zoals precies uitgesneden letters, ronde logo's of silhouetten zijn ook populair.


De enorme rugzakjes tonen vaak bekende albumcovers van bekende bands en zijn zeer geliefd bij verzamelaars. Want ook op dit gebied zijn er natuurlijk zeldzame exemplaren, die bijvoorbeeld alleen bij bepaalde concerten of tournees verkrijgbaar zijn of gewoon niet meer worden geproduceerd. Hoewel de klassieke voorbeelden uit EMP's patch shop meestal monochroom zijn in zwart en wit, zijn er ook kleurrijke varianten.


Moderne fabricagetechnieken maken veelkleurige en gearceerde illustraties mogelijk, die zeer filigraan verwerkt zijn en een hoge mate van detaillering kunnen hebben. Exacte replica's van beroemde mascottes zoals Eddie van Iron Maiden zijn net zo goed mogelijk als miniatuurversies van legendarische albumontwerpen. Maar ook al speelt de patchcultus vooral in de metalscene een zeer belangrijke rol, de keuze van de motieven gaat veel verder dan dat: bekende symbolen, zoals het ijzeren kruis bekend uit het bikermilieu of het anarchieteken, zijn vertegenwoordigd, evenals populaire logo's en personages uit film, televisie, stripverhalen en boeken.


Het is dus gemakkelijk om de Death Star uit Star Wars of je favoriete personage uit het Walt Disney-universum naast Slayer en zijn gezelschap te plaatsen. Of je nog doorgaat voor een echte metalhead is de andere vraag...


Niet alleen voor kappen!


Hoewel de kovel met zijn bonte verzameling naden een echte blikvanger is en niet meer weg te denken is uit de metaalscene, kunnen ook andere kledingstukken er gemakkelijk en individueel mee worden opgeknapt en vormgegeven. Vooral jassen, rugzakken en schoudertassen bieden veel ruimte voor de stofafbeeldingen en krijgen zo een heel unieke look. En de verschillende producten uit de EMP Patch Shop zijn ook leuk om te verzamelen. Omdat hier vaak motieven en ontwerpen te vinden zijn die op geen enkel ander kledingstuk of koopwaar te vinden zijn.


Er zijn dus geen grenzen aan de verscheidenheid van kleurrijke afbeeldingen die u kunt opnaaien. Afzonderlijk als modieus detail op een schoudertas of in combinatie op een klassiek jeansvest, versterken zij elke look als iconisch accessoire. In de Patches Shop bij EMP vindt u een ruime keuze aan verschillende vormen en ontwerpen, waar uw favoriete band zeker bij zal zitten.


Uw vragen, onze antwoorden


Hier beantwoorden we al uw belangrijke vragen over patches.

Hoe strijk ik een patch op?


Zorg ervoor dat het kledingstuk van katoen is, synthetische vezels mogen niet worden gebruikt. Plaats nu de pleister waar u hem wilt hebben en leg er een handdoek overheen. Pak je strijkijzer en strijk de lap op de hoogste stand zonder stoom. Laat het afkoelen en de patch zal perfect zitten op je jurk.


Hoe naai je een lapje op?


Plaats de patch op uw kledingstuk en zet hem vast met spelden. Naai dan langs het motief. Verwijder de pinnen en je bent klaar. Trouwens: je hoeft geen naaiprof te zijn, probeer gewoon verschillende naaipatronen uit.


Welke patches kunnen erop gestreken worden?


Als een lapje een kleefoppervlak op de achterkant heeft, kunt u het erop strijken. Of een EMP-patch kan worden gestreken, kunt u vinden in de artikelbeschrijving.

EMP | Music, Movie, TV & Gaming Merch | Alternative Clothing (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 5463

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.